7 Viktige smøre- og solvettregler

INNHOLDSFORTEGNELSE
  Add a header to begin generating the table of contents

   

  De aller fleste smører seg feil. Her er 7 viktigste rådene for soleksponering og bruk av solkrem

  Solkrem er din beste beskyttelse mot aldring og hudkreft! De aller fleste smører seg feil. Alvorlige solskader er skumle skader som kan være tilstede uten at de synes på huden enda. Norge er på Europa-toppen i antall hudkrefttilfeller. Solforbrenning hos barn kan gi kreft senere. Følg disse 7 enkle smøre- og solvettreglene så er du og de du er glad i godt beskyttet. 

  ” Solen er vår største aldringsfiende. Forskere er enige om at hele 90% av all aldring kan skyldes solens virkning på huden. ”


  1. Smør deg i tide

  For at kremen skal rekke å trekke inn i huden bør man smøre seg minst 20 minutter før man skal ut i solen. Smører man seg rett før man går ut er det lett for at man svetter bort mye av kremen før den får trukket skikkelig inn og effekten forsvinner.

  Et godt tips hvis man skal være lenge ute i solen er å smøre seg inn to ganger med 5-10 minutters mellomrom for så å vente 20 minutter før man går ut i solen. Da er man helt sikker på at man har fått på nok og at kremen har fått trukket skikkelig inn.

  Bruk minst solfaktor 15 men vi anbefaler solfaktor 25-50. Bruk 50 i ansiktet og brystet der huden er som tynnest og 25-30 på resten av kroppen. I tillegg bør man beskytte seg midt på dagen med klær, solbriller og solhatt.

  Øynene dine trenger også beskyttelse mot solen. Ekstrem soleksponering kan gi øyesykdomen grå stær.

   2. Smør deg hver annen time og bruk nok og riktig solkrem

   Fakta om faktor, du smører deg feil!

  Solfaktor handler om hvor mye lenger man kan være eksponert for sol uten å bli brent, men da holder det ikke å smøre seg bare en gang. Solkremen holder ikke like lenge i solen som solfaktoren på flasken tilsier. Det er viktig å merke seg at solfaktoren også bare forteller noe om  hvor mye UVB-stråling som filtreres bort. Det er ikke selvsagt at en solkrem også beskytter mot UVA-stråling. UVA-strålene kan forsterke den kreftfremkallende effekten av UVB-strålene.

  For eksempel:
  Hvis solen er så sterk at det tilsier at du blir brent etter 20 minutter så skal du i teorien kunne være ute i samme solen 15 ganger så lenge med faktor 15, altså 5 timer. Men solkremen er for lengst borte før de 5 timene har gått, så smør deg ofte. De aller fleste smører seg feil, og de to største feilene vi gjør er at vi bruker alt for lite solkrem og smører oss for sjelden.

  Solfaktoren sier også noe om hvor stor prosent av UVB-strålene som slipper igjennom. Veiledende så skal faktor 15 slippe gjennom ca 7% mens faktor 30 bare slipper gjennom ca 3% av UVB-strålene.

   Visste du at bedre beskyttelse mot solstråler kan forhindre de aller fleste tilfeller av hudkreft?

  Forskerne vet ikke nok om alle årsakene til at hudkreft, men den viktigste årsaken man kjenner til er soleksponering. Og her er det ikke bare det at man ikke skal brenne seg, men også den totale mengden med sol man utsetter huden sin for over lang tid. Forskerne har også funnet en sammenheng mellom solforbrenning hos barn som kan gi kreft senere.

  3. Ikke glem leppene

  Huden på leppene er cirka en tredjedel så tykk som resten av huden i ansiktet. Leppehuden har også mye mindre melanocytter som er det som produserer melanin som gjør oss brune (og er hudens egen beskyttelse mot solen).

  Det er lett for å glemme at vi gjerne spiser og drikker og kanskje slikker oss på leppene. Solfaktoren vi smurte på leppene er for lengst borte når vi er klar til å smøre oss igjen.

  4. Ikke nisol deg!

  Begrens solingen. Nisoler man seg i timevis og mange dager i strekk rekker ikke kroppen å reparerer skadene solen har laget i huden. Huden trenger hvile fra solen for å leges skikkelig. Så om planen er å bli brun bruk god tid. Ta pause fra solen midt på dagen når den er som sterkest mellom kl 12-15.

  Er du en av dem som aldri blir brun eller alltid blir rød før du får et snev av farge så burde du helst gi opp hele bruningsprosjektet kanskje en gang for alle. Det er ikke alle hudtyper som kan blir brune uten å alvorlig skade huden. Bruk heller selvbruningsprodukter.

  5. Sjekk at solkremen også beskytter mot UVA-strålene

  Det er ikke alle solkremer som beskytter mot UVA-stråler. Sjekk at din solkrem også beskytter deg mot UVA-stråler. Forbrukertester avslører ”verstingene” på markedet. Sjekk gjerne hvilke solkremer som er best i test. Her på Frøken Dings kan du få kjøpt kvalitetssolkremer vi kan stå inne for, men hvilket merke du kjøper spiller ingen rolle så lenge du sjekker at den solkremen du kjøper er en god solkrem og også gir god beskyttelse mot UVA-strålene.

  6. Bytt ut solkremen fra i fjor

  Alle solkremer mister litt av effekten når tiden går så det er lurt å kjøpe ny solfaktor hvert år. Hvis solkremen har stått kaldt og ikke blitt eksponert for varme, sollys og luft har den en holdbarhet på ca 12 måneder. Sjekk også holdbarhetsdatoen som står på flasken. Lukter den dårlig eller har en rar konsistens er den for gammel.

  7. Bruk solfaktor året rundt

  Her i Norden med kalde vintre og mye ruskevær er det lett for å glemme at vi er utsatt for UVA-stråler året rundt, uavhengig av vær. En av de største feilene vi gjør er at vi ikke smører oss når det er overskyet eller dropper solfaktor i vinterhalvåret.

  Det finnes gode dagkremer og aktive dagkremer som inneholder solfaktor som kan brukes i stedet for rene solkremer i vinterhalvåret. Skal du på høyfjellet bør du smøre deg med en god solkrem med høy faktor og ofte påføringer.

  Nordisk hud har lite naturlig melanin i huden som gjør at vi nordboere blir lettere solbrent. På vinterhalvåret og overskyede dager når ikke varmen er tilstede er det lett for å glemme at UVA-strålene fortsatt gjør seg gjeldende. På en overskyet dag slipper ca 40% av UVA-strålene gjennom skydekket. Så en høy solfaktor året rundt, som også beskytter mot UVA-stråler er nødvendig for å beskytte oss.

  Er du gravid eller går på p-piller?

  P-piller og graviditet øker sjansen for å få pigmentflekker. Bruk høy solfaktor året rundt for å forhindre dette.

  ”Hadde vi ikke vært utsatt for soleksponering ville ikke hudens aldringstegn vist på oss før 60-70 års alderen! ”

  RELATERTE ARTIKLER

  KANSKJE DU OGSÅ ER INTERESSERT I Å LESE?

  • Alle
  • Anbefalte produkter
  • Antiage
  • Behandling av øyeparti
  • Fillerbehandling
  • Hudbehandlinger
  • Hudpleie
  • Kampanje
  • Rynkebehandling
  • Siste nytt fra klinikken
  • Tema: Aldring
  • Tema: Huden din
  • Toksinbehandling
  Anbefalte produkterAntiageFrøken Dings anbefaler

  Kjør en intensiv Retinol-kur og kom ut av hjemmekarantene med glødende hud

  Vi hører ofte: «Hvis dere måtte anbefale kun ett produkt som alle bør ha, hva er det?», og svaret vårt er alltid: et produkt som …

  LES MER →
  Hudbehandlinger

  Bio LED-lysbehandling

  Lysterapien som er elsket av store Hollywoodstjerner, som Kim og Khloe Kardashian og Jessica Alba. Bio Led lysterapi er kaldt lys (helt smertefritt) som stimulerer cellene …

  LES MER →
  Anbefalte produkterAntiageFrøken Dings anbefaler

  Frøken Dings Signatur-behandling Deluxe

  Vi er lidenskapelig opptatt av sunn hud og det å kunne tilby det beste av effektive behandlinger. Bygget på over 12 års erfaring har vi …

  LES MER →