Søk
Close this search box.

Oppdag superkraften som ligger i vitamin C

Bilde av appelsiner c-vitamin
INNHOLDSFORTEGNELSE
  Add a header to begin generating the table of contents

  Solbeskyttelse på neste nivå – oppdag magien Vitamin C tilfører huden din

  Når solens varme lokker oss til å omfavne #livet_er_best_ute, må vi huske at solens stråler også kommer med en mulig høy kostnad for huden og livet vårt. Norge er på verdenstoppen i antall tilfeller av hudkreft og føflekk-kreft. 80% av hudens aldring skyldes UV-stråling. Solbeskyttelse med høy faktor er vår beste venn, men det finnes et produkt som løfter solbeskyttelsen vår opp på neste nivå – som beskytter og har en rekke anti-age og hudforbedrende egenskaper i tillegg.  Denne lille store magiske hjelperen er Vitamin C.

  Solens stråler består av både UVA- og UVB-stråler som begge kan skape store ødeleggelser dersom man ikke beskytter seg. Langtidseksponering fører til solbrenthet, for tidlig aldring, pigmentering, skader i hudens celler og DNA som blant annet kan føre til hudkreft og føflekk-kreft.

  De fleste er godt kjent med viktigheten av å smøre seg ofte nok og med stor nok mengde solbeskyttelse. Men det finnes et produkt som du kan bruke i tillegg – for å beskytte huden din enda bedre. Dette er Vitamin C.

  C-vitamin får Oscar for beste birolle

  C-vitamin er en liten kraftpakke av antioksidanter som vil bidra til å beskytte mot de uheldige effektene av UV-stråler på huden.
  Kort fortalt: Når man smører vitamin-C på huden så hjelper den til å nøytralisere de frie radikalene som forårsaker oksidativt stress.

  I tillegg så bidrar dette viktige vitaminet i kollagensyntesten der den fremmer hudelastisitet og reduserer fine linjer og rynker, og bidrar til å styrke hudbarrieren.

  Frie radikaler:
  Frie radikaler vi hører så mye om er molekyler som er svært reaktive og har en tendens til å reagere med andre molekyler i kroppen. Frie radikaler er en del av kroppens naturlige fysiologiske prosesser og dannes på grunn av eksterne faktorer som f.eks. UV-stråling, forurensing eller røyking. Frie radikaler kan skape oksidativt stress i kroppen.

  Oksidativt stress:
  Oksidativt stress er noe som oppstår når det er ubalanse mellom produksjonen av frie radikaler og kroppens evne til å nøytralisere eller reparere skadene de forårsaker.
  Frie radikaler angriper cellestrukturer som lipider, proteiner og DNA og kan forårsake skader på cellulært nivå. Over tid kan disse skadene på cellene bidra til aldringsprosessen og øke risikoen for sykdommer som kreft, hjertesykdommer, nevrologiske lidelser og betennelsessykdommer.

  Kroppen har heldigvis et forsvarssystem mot oksidativt stress – antioksidanter. Antioksidanter er molekyler som kan hindre de frie radikalene i å reagere skadelig med andre molekyler i kroppen.

   Kroppens naturlige antioksidantsystem inkluderer enzymer som superoksid dismutase, katalase og glutationperoksidase, samt næringsstoffer som vitamin C, vitamin E, beta-karoten og mange planteforbindelser som flavonoider.

   Et balansert inntak av antioksidantrike matvarer og sunne levevaner som regelmessig mosjon, tilstrekkelig søvn og unngåelse av skadelige miljøfaktorer som røyking og overdreven soleksponering, kan bidra til å opprettholde en sunn balanse mellom de frie radikalene og antioksidanter i kroppen.
  Ved å forsøke å redusere oksidativt stress kan man mulig redusere risikoen for sykdom og forbedre helsen og aldringsprosessen.

  Solkrem + Vitamin C = superbeskyttelse

  Magien ligger i synergien mellom solbeskyttelse og vitamin C.
  Solbeskyttelsen gir en fysisk og kjemisk barriere som hindrer og/eller absorberer UV-strålene før de når huden din.

  Om du vil lese mer om hvordan solkrem virker på huden kan du lese denne artikkelen: 7 Viktige smøre- og solvettregler.

  Vitamin C øker din huds naturlige forsvarsmekanismer og forsterker hudens motstandsdyktighet mot UV-strålene.

  Sammen gir du huden din den beste hudbeskyttelsen den kan få – samtidig som du også får de positive effektene av C-vitamin for huden din.

  Dette er effekten vitamin C gir

  Antioksidant:
  Den er en kraftig antioksidant. UV-stråler skaper frie radikaler i huden som fører til oksidativt stress og celleskader.

  Vitamin-C hjelper kroppen å nøytralisere de skadelige frie radikalene og reparere DNA-skader forårsaket av UV-stråler.

  Kollagensyntesen:
  UV-stråler bryter ned kollagen i huden mens C-vitamin fremmer produksjonen av kollagen og bremser nedbrytelsen.

  Anti-inflammatorisk effekt:
  UV-stråler trigger en inflammatorisk respons i huden som for noen kan føre til rødhet, hevelse og vevsskade. Vitamin C har anti-inflammatoriske egenskaper og kan bidra til å redusere inflammasjon etter UV-eksponering.

  Reparasjon av DNA:
  UV-stråler kan skade DNA-et inne i hudcellene. Vitamin C har vist å styrke hudens evne til å reparere og bidra til å hele skadene forårsaket av UV-stråler.

  NB!!
  Selv om vitamin C både kan styrke din huds beskyttelse mot effekten av UV-stråler og til en viss grad bidra til å reparere skader, er vitamin C i seg selv ikke godt nok alene som solbeskyttelse. Den inneholder ingen kjemisk eller fysisk barriere mot UV-stråler.

  Vitamin C er en fantastisk hjelper med det er kun solbeskyttelse med høy faktor som blokkerer og absorberer UV-strålene. Følg også de generelle rådene fra norsk Kreftforening om å dekke deg til, minimere antall timer ute i solen og søk skygge midt på dagen når solen er som kraftigst.

  Å velge det riktige produktet for din hud

  L-askorbinsyre

  L-askorbinsyre er den mest aktive og effektive formen av vitamin C. Den trenger raskt og enklest ned i huden din for å gi antioksidantbeskyttelse og fremme kollagensyntesen. L-askorbinsyre har også dokumenterte fordeler som at den jevner hudtonene og reduserer pigmentering – men det er også den mest ustabile.  Den blir lett utsatt for oksidasjon når den utsettes for lys og luft, og den krever en formulering med pH på under 3,5. En endring i pH vil nøytralisere effekten av den, og andre produkter som smøres på huden kan påvirke produktets pH. For å være sikker anbefaler vi at denne typen produkter smøres først på huden og så at man venter ca 30 minutter før man smører andre produkter på huden.

  Derivater av vitamin C som ascorbyl palmitate eller ascorbyl gluoside er mer stabile, men ikke like effektive på samme måte.

  Ascorbyl palmitate

  Ascorbyl palmitate er mer stabil enn l-askorbinsyre og kan ha en lengre holdbarhet. Den har også antioksidantegenskaper og kan bidra til å beskytte huden mot oksidativt stress. Imidlertid er askorbyl palmitate mindre effektiv i å fremme kollagensyntese sammenlignet med l-ascorbinsyre. Det kan imidlertid ha fordeler som fuktighetsgivende egenskaper og beskyttelse av hudens lipider mot oksidativ skade.

  Askorbyl glucoside

  Askorbyl glucoside er også en stabil form av vitamin C og har antioksidantegenskaper og kan bidra til å beskytte mot oksidativt stress. En av fordelene med askorbyl glucoside er at den gradvis kan omdannes til l-ascorbinsyre i huden, noe som sikrer en langsiktig frigjøring av vitamin C. Dette kan virke mindre irriterende for huden. Den er også kjent for å ha en lysnende effekt på huden og kan bidra til å redusere pigmentering og jevne ut hudtonen.

  Det finnes mange forskjellige typer C-vitaminprodukter der ute i ulike formuleringer. Effektiviteten til hver form avhenger av konsentrasjonen og formuleringen av produktet, samt hvordan den blir absorbert og utnyttet av huden din. Hver persons hud kan reagere forskjellig på de ulike formene av vitamin C.

  Om du har opplevd at huden din ikke har tolerert et C-vitaminprodukt tidligere anbefaler vi deg å prøve ut ulike produkter. Kanskje finner du ett som passer din huds hudtilstand.

  Spør oss gjerne om råd. Vi har gratis uforpliktende konsultasjon hos våre dyktige kosmetisk dermatologiske sykepleiere.

  Tre av våre favorittprodukter

  Alles hud er unik. Din hudtilstand vil si noe om hvilket produkt som vil passe best til deg. Vi har trukket frem tre svært gode produkter ut fra tre forskjellige hudtilstander:

  For deg som vil ha et supereffektivt produkt og har en hud som tolererer det: ZO 10% vitamin C, self activating fuktighetskrem. Den skal kunne tolereres av mange da dette er en type som aktiveres i huden. Inneholder en kraftig dose stabilisert C-Vitamin i form av askorbinsyre. Kremen lysner og jevner ut hudtonen, fornyer hudoverflaten og minsker aldringstegn som linjer og rynker. 

  Rå Calm Bright complex serum med 15% C-vitamin ester: For deg med sensitiv hud. 
  Et superkonsentrert serum som inneholder 15 % C-vitamin derivat i kombinasjon med tetrapeptide-30 og dexpanthenol. Formuleringen bidrar til å lysne postinflammatorisk hyperpigmentering og rødhet etter akne, samt pigmenteringer som kommer etter soleksponering. Serumet virker også antibakterielt, noe som kan bidra til å minske akneutbrudd. I tillegg virker serumet stimulerende på kollagenproduksjonen og bidrar til en jevnere hudtekstur med mindre synlige arr og rynker. NB! Skal blandes inn i fuktighetskremen din. (Ikke med et produkt med niacimide). 

  Noon Vit C Serum 115: Vil passe svært mange. Et effektivt og lysnende antioksidantserum. Serumet inneholder en høy konsentrasjon av stabile Vitamin C derivater som både lysner huden, nøytraliserer frie radikaler, beskytter huden mot daglig ytre påvirkning, og styrker hudens produksjon av kollagenfibre. Har en lett, flytende konsistens som raskt absorberes i huden.

   

  Vitamin C er IKKE god nok solbeskyttelse alene!

  Til slutt vil vi minne om at C-vitamin på ingen måte er god nok beskyttelse alene mot UV-stråler – den har ingen hverken kjemisk eller fysisk barrierer mot UV-stråler. Bruk alltid solkrem med høy faktor som din viktigste beskyttelse.

  Å bruke hudpleieprodukter som inneholder vitamin C, kan bidra til å øke hudens fotobeskyttelse og redusere skadevirkningene av UV-stråler, men det kan ikke erstatte bruken av solkrem. Se på vitamin C som et tilleggsprodukt som gir ekstra beskyttelse og pleie til huden din.

  RELATERTE ARTIKLER

  KANSKJE DU OGSÅ ER INTERESSERT I Å LESE?

  • Alle
  • Anbefalte produkter
  • Antiage
  • Behandling av øyeparti
  • Fillerbehandling
  • Hudbehandlinger
  • Hudpleie
  • Kampanje
  • Medisinske injeksjonsbehandlinger
  • Rynkebehandling
  • Siste nytt fra klinikken
  • Tema: Aldring
  • Tema: Huden din
  Pigmentflekker tips solbeskyttelse
  HudpleiePigmentflekkerSolbeskyttelse

  Solbeskyttelse og tips til deg med pigmentflekker

  Har du en eller flere pigmentflekker, eller områder med pigmentering vil du oppleve at disse gjerne blir tydeligere om sommeren. Solskadet og/eller eldre hud har ...
  LES MER →
  solkrem for fet oljet hud akne
  HudpleieSolbeskyttelse

  Hvilken solkrem skal du velge når du har fet/ oljet hud?

  Plages du med uren hud? Fet hud som blir blank og skinnende? Tilløp til akneutbrudd som gjerne forverrer seg i sol og varme? Da er ...
  LES MER →
  Frøken Dings anbefalerHudpleie

  Revolusjonerende medisinsk foundation som har tatt hele Europa med storm

  Denne foundation har vi hatt hos oss og testet ut på klinikken nå i mange år, og vi kan ikke annet enn å anbefale den ...
  LES MER →