Søk
Close this search box.

7 Viktige smøre- og solvett-råd

Picture of Sandra Hjelle Døsen

Sandra Hjelle Døsen

Dermatologisk kosmetisk sykepleier med viderutdanning innen kosmetisk dermatologi fra Senzie akademiet, Universitetetet i Sørøst-Norge

Spesialist på sunn hud og meget god kunnskap om effektive hudpleieprodukter. Avansert leppespesialist.
Over 6 års erfaring, deltatt på mange kurs og workshops, og har som en av få behandlere i Norge avansert anatomikurs.
Fikk utmerkelsen "Årets person" av IBSA for sin fagkunnskap og engasjement. Kursholder for Profhilo.

De aller fleste smører seg feil. Her er de 7 viktigste rådene for soleksponering og bruk av solkrem

Solkrem er din beste beskyttelse mot aldring og hudkreft! De aller fleste smører seg feil. Alvorlige solskader er skumle skader som kan være tilstede uten at de synes på huden enda. Norge er på Europa-toppen i antall hudkrefttilfeller. Solforbrenning hos barn kan gi kreft senere. Følg disse 7 enkle smøre- og solvett-tipsene så er du og de du er glad i godt beskyttet. 

” Solen er vår største aldringsfiende. Forskere er enige om at hele 80-90% av all aldring kan skyldes solens virkning på huden. ”

1. Smør deg i tide

For at kremen skal rekke å trekke inn i huden bør man smøre seg minst 20 minutter før man skal ut i solen. Smører man seg rett før man går ut er det lett for at man svetter bort mye av kremen før den får trukket skikkelig inn og effekten forsvinner.

Visste du at de kjemiske filtrene i solkremen din virker ved å gjøre UVB-stråler om til varme? For å få god effekt av solkrem bør denne dermed få trekke godt inn i huden før du går ut i solen. Et annet godt tips hvis man skal være lenge ute i solen er å smøre seg inn to ganger med 5-10 minutters mellomrom for så å vente 20 minutter før man går ut i solen. Da er man helt sikker på at man har fått på nok og at kremen har fått trukket skikkelig inn.

Bruk minst solfaktor 15 men vi anbefaler solfaktor 25-50. Bruk 50 i ansiktet og brystet der huden er som tynnest og 25-30 på resten av kroppen. I tillegg bør man beskytte seg midt på dagen med klær, solbriller og solhatt.

Øynene dine trenger også beskyttelse mot solen. Ekstrem soleksponering kan gi øyesykdomen grå stær.

  2. Smør deg hver annen time og bruk nok og riktig faktor solkrem

Solfaktor handler om hvor mye lenger man kan være eksponert for sol uten å bli brent, men da holder det ikke å smøre seg bare en gang. Solkremen vil gradvis forsvinne ved svetting, bading, og ikke minst at den absorberes av huden. For å opprettholde en god beskyttelse må man smøre seg ofte nok. Alltid rett etter bading/svetting og som en god regel, annen hver time.

Det er viktig å merke seg at solfaktoren også bare forteller noe om  hvor mye UVB-stråling som filtreres bort, og tar ikke hensyn til hvilken hudtype du har. Det er ikke selvsagt at en solkrem også beskytter like godt mot UVA-stråling. UVA-beskyttelsen i solkremer er i dag ikke regulert annet enn at de skal oppfylle minstekrav til UVA-beskyttelse. 

Fakta om faktor, du smører deg kanskje feil?
Hvis solen er så sterk at det tilsier at du blir brent etter 20 minutter så skal du i teorien kunne være ute i samme solen 15 ganger så lenge med faktor 15, altså 5 timer. Men solkremen er for lengst borte før de 5 timene har gått, så smør deg ofte. De aller fleste smører seg feil, og de to største feilene vi gjør er at vi bruker alt for lite solkrem og smører oss for sjelden. 

Du må også ta hensyn til hvilken hudtype du har. Noen har lettere for å bli brent og har en hud som produserer lite melanin.  

Enkelte medisiner kan gjøre deg mer lysfølsom feks. P-piller, Levaxin og Isotretinoin. (Dersom du går på noen av disse medisinene vær ekstra forsiktig ved soleksponering.) 

Les på dine medisiner eller snakk med din lege dersom du lurer på om medisiner du tar gjør huden din mer lysfølsom.

 Visste du at bedre beskyttelse mot solstråler kan forhindre de aller fleste tilfeller av hudkreft?

Forskerne vet ikke nok om alle årsakene til at hudkreft, men den viktigste årsaken man kjenner til er soleksponering. Og her er det ikke bare det at man ikke skal brenne seg, men også den totale mengden med sol man utsetter huden sin for over lang tid. Forskerne har også funnet en sammenheng mellom solforbrenning hos barn som kan gi kreft senere.

3. Sjekk at solkremen også beskytter mot UVA-stråler

Det er ikke alle solkremer som beskytter mot UVA-stråler. Sjekk at din solkrem også beskytter deg mot UVA-stråler. Forbrukertester avslører ”verstingene” på markedet. Sjekk gjerne hvilke solkremer som er best i test. Her på Frøken Dings kan du få kjøpt kvalitetssolkremer vi kan stå inne for, men hvilket merke du kjøper spiller ingen rolle så lenge du sjekker at den solkremen du kjøper er en god solkrem og også gir god beskyttelse mot UVA-strålene.

Bruk solkrem hver dag, selv når det er overskyet ute. Det er UVA-strålene som mørkner melaninen

UVB-strålene gjør oss solbrent og stimulerer til produksjon av nytt melanin.
Men det er UVA-strålene som mørkner melaninet i huden vår og gir den brunfargen, (og som fører til hudaldring, solallergi, pigmentflekker og hudkreft).

UVB-strålene trenger ikke gjennom skyer eller vinduer, men det gjør UVA-strålene.
De er aktive hele året uansett vær.

4. Ikke glem leppene

Huden på leppene er cirka en tredjedel så tykk som resten av huden i ansiktet. Leppehuden har også mye mindre melanocytter som er det som produserer melanin som gjør oss brune (og er hudens egen beskyttelse mot solen).

Det er lett for å glemme at vi gjerne spiser og drikker og kanskje slikker oss på leppene. Solfaktoren vi smurte på leppene er for lengst borte når vi er klar til å smøre oss igjen.

5. Ikke nisol deg!

Begrens solingen. Nisoler man seg i timevis og mange dager i strekk rekker ikke kroppen å reparerer skadene solen har laget i huden. Huden trenger hvile fra solen for å leges skikkelig. Så om planen er å bli brun bruk god tid. Ta pause fra solen midt på dagen når den er som sterkest mellom kl 12-15.

Er du en av dem som aldri blir brun eller alltid blir rød før du får et snev av farge så burde du helst gi opp hele bruningsprosjektet kanskje en gang for alle. Det er ikke alle hudtyper som kan blir brune uten å alvorlig skade huden. Bruk heller selvbruningsprodukter.

6. Bytt ut solkremen fra i fjor

Alle solkremer mister litt av effekten når tiden går så det er lurt å kjøpe ny solfaktor hvert år. Hvis solkremen har stått kaldt og ikke blitt eksponert for varme, sollys og luft har den en holdbarhet på ca 12 måneder. Sjekk også holdbarhetsdatoen som står på flasken. Lukter den dårlig eller har en rar konsistens er den for gammel.

7. Bruk solfaktor året rundt

Her i Norden med kalde vintre og mye ruskevær er det lett for å glemme at vi er utsatt for UVA-stråler året rundt, uavhengig av vær. En av de største feilene vi gjør er at vi ikke smører oss når det er overskyet eller dropper solfaktor i vinterhalvåret.

Det finnes gode dagkremer og aktive dagkremer som inneholder solfaktor som kan brukes i stedet for rene solkremer i vinterhalvåret. Skal du på høyfjellet bør du smøre deg med en god solkrem med høy faktor og ofte påføringer.

Nordisk hud har lite naturlig melanin i huden som gjør at vi nordboere blir lettere solbrent. På vinterhalvåret og overskyede dager når ikke varmen er tilstede er det lett for å glemme at UVA-strålene fortsatt gjør seg gjeldende. På en overskyet dag slipper ca 40% av UVA-strålene gjennom skydekket. Så en høy solfaktor året rundt, som også beskytter mot UVA-stråler er nødvendig for å beskytte oss.

”Hadde vi ikke vært utsatt for soleksponering ville ikke hudens aldringstegn vist på oss før 60-70 års alderen! ”

Hvilken solkrem skal du bruke?

6 anbefalte solkremer til ansikt og kropp

Skjermbilde solkrem for alle

KANSKJE DU OGSÅ ER INTERESSERT I Å LESE?

Revok50
Akne-arrAnbefalte produkterAntiage

Revok50 – Intensiv biostimulerende behandling

Revitaliserer, Rehydrerer, Regenerer og Remodelerer Revok50 er en relativt ny kollagen- og biostimulerende hudbehandling på det norske markedet, (hudbehandlinger som stimulerer hudens egen kollagenproduksjon). Gjennom hudens egne ...
LES MER →
Pigmentflekker tips solbeskyttelse
HudpleiePigmentflekkerSolbeskyttelse

Solbeskyttelse og tips til deg med pigmentflekker

Har du en eller flere pigmentflekker, eller områder med pigmentering vil du oppleve at disse gjerne blir tydeligere om sommeren. Solskadet og/eller eldre hud har ...
LES MER →
solkrem for fet oljet hud akne
HudpleieSolbeskyttelse

Hvilken solkrem skal du velge når du har fet/ oljet hud?

Plages du med uren hud? Fet hud som blir blank og skinnende? Tilløp til akneutbrudd som gjerne forverrer seg i sol og varme? Da er ...
LES MER →

Vil du vite hvilke produkter og behandlinger som faktisk virker?

Få først gode tilbud, ekspertråd og anbefalinger for en strålende sunn hud. Artikler som går dypere og produktnyheter. 

Kom tettere på oss. ♡

Enkelte nyhetsbrev er personlige fra oss på Frøken Dings. Her deler vi fra livene våre både på og utenfor klinikken.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vi lover å bare sende epost når vi har noe spennende å fortelle. (Vi også hater spam). Du kan melde deg av når som helst.