Søk
Close this search box.

Retinol og sol er en dårlig kombinasjon for huden din

Kvinne med solhatt og solkrem på stranden.
INNHOLDSFORTEGNELSE
  Add a header to begin generating the table of contents

  - Få tips til å hindre hudskader når du skal ut i solen

  Solen kan være en kilde til glede og en viktig kilde til vitamin D, men for mye eksponering kan også skade huden din. Spesielt sol i fjellet kan være ekstra sterk og den skarpe vår- og sommersolen. Du som bruker retinol må passe ekstra godt på dersom du skal være mye ute. Retinol gjør huden mer følsom for sollys og du blir mye raskere solbrent. Huden din tåler rett og slett mye mindre sol før den blir skadet og brent – selv når du har beskyttet deg med solkrem.

  Hvorfor passer ikke retinol sammen med soleksponering?

  Retinol, også kjent som vitamin A, er en populær ingrediens i mange hudpleieprodukter på grunn av sine mange fordeler. En av de mange fordelene med retinol har også en skummel bakside. Bruk av retinol kan hjelpe huden til å reparere tidligere solskader, men samtidig gjør den huden mer følsom for sollys og øker risikoen for solbrenthet og solskader. Spesielt hvis den brukes i høye konsentrasjoner eller på ubeskyttet hud.

  Derfor er det viktig å unngå å bruke retinol når du skal tilbringe mye tid utendørs. UVA-stråler trenger gjennom skylaget så du kan bli brent selv om det er overskyet ute.

  Det tar tid før huden din får bygget opp en ny beskyttelse mot uva-stråler dersom du har brukt retinol over lengre tid. Lysfølsomhet er ikke bare en umiddelbar effekt rett etter bruk – har du brukt retinol en stund er huden din generelt mer lysfølsom og trenger ekstra beskyttelse.

  Når kan du sole deg dersom du bruker retinol? Det får du svar på lenger nede i artikkelen.

  Hva kan du gjøre for å beskytte huden din?

  Det første vi anbefaler er at du stopper all bruk av retinolprodukter når det nærmer seg sommer dersom du skal være mye ute.

  Bruk solkrem med en tilstrekkelig høy SPF, minst 30 og helst høyere dersom du skal reise til varmere strøk. Vi anbefaler alltid å dobbeltsmøre og smøre deg inn i god tid. Solkremer med kjemisk filtre trenger tid til å trekke inn i huden for at de skal ha effekt.

  Om du ønsker flere smøretips kan du lese denne artikkelen som forklarer hvordan solkrem virker og hvorfor det er så viktig å smøre deg inn i god tid før du går ut.

  «7 VIKTIGE SMØRE- OG SOLVETT-RÅD»

  Ha på deg beskyttende klær og gjerne hatt/caps som skygger litt for solen.  Prøv å unngå å være ute i direkte sollys i lengre perioder, spesielt midt på dagen når solen er på sitt sterkeste. Hvis du skal ut i solen, prøv å holde deg i skyggen så mye som mulig.

  Du som bruker retinol i hudpleierutinen din bør alltid bruke en solkrem med høy solbeskyttelsesfaktor (SPF) og begrense solingstiden din. Solbeskyttelse er spesielt viktig når du bruker retinol om natten, da det kan føre til at huden blir mer følsom for sollys neste dag.

  Husk også at retinol ikke bør brukes på solbrent eller irritert hud, da det kan forverre tilstanden. Hvis du er usikker på hvordan du skal bruke retinol og solbeskyttelse sammen, kan du konsultere en hudlege eller du kan ta kontakt med en av våre dyktige kosmetisk dermatologiske sykepleiere.

  Innfør C-vitamin i hudpleierutinen din for å gi huden din ekstra beskyttelse

  C-vitamin bygger opp hudens motstandsdyktighet mot solskader.

  Klinisk forskning har vist at vitamin C kan redusere antall celler i huden som blir solbrent med 40-60% og redusere skaden på genetisk materiale (DNA) forårsaket av UV-stråler med 62%. I tillegg har vitamin C antiinflammatoriske egenskaper som kan bidra til å redusere hudirritasjon og betennelse.

  Vitamin C er en avgjørende komponent i dannelsen av kollagen og styrker hudens barrieremekanismer som beskytter huden. For optimale resultater anbefales det vitamin C-kremer/serum med en konsentrasjon på 10-20%, og jo høyere konsentrasjon, desto mer effektive produkter

  Selv om C-vitamin bidrar til å beskytte huden mot solskader, er det fortsatt viktig å beskytte huden din med solkrem og unngå å eksponere huden din for solen i de mest intense timene på dagen.

  Det er flere måter å legge til C-vitamin i din hudpleierutine for å beskytte huden mot UV-stråler. En av de enkleste måtene er å bruke et hudpleieprodukt som inneholder C-vitamin, for eksempel en ansiktskrem eller serum. Du kan i tillegg legge til mer C-vitamin i kostholdet ditt ved å spise matvarer som er rike på dette næringsstoffet, for eksempel sitrusfrukter, bær og grønne bladgrønnsaker.

  Hvilket C-vitaminprodukt skal du velge?

  Det finnes mange ulike typer C-vitaminprodukter og det er stor forskjell på hvor effektive de er og på hvor irriterende de kan virke på huden – spesielt hvis du har sensitiv hud. Konsentrasjonen av C-vitamin i din krem/serum bør ligge på minimum 10-20% for å gi god effekt.  Med høyrer konsentrasjon får du bedre effekt – men samtidig kan dette også virke irriterende på noens hud.

  Om du har forsøkt C-vitamin før og funnet at den bare irriterer din hud, så spør oss gjerne om råd. Det finnes C-vitaminprodukter som er formulert slik at de skal passe for dem med sensitiv hud.

  Når kan du sole deg dersom du bruker retinol?

  Har du brukt retinol over lengre tid? Vi anbefaler alltid å gi huden pauser fra retinol-bruk uansett om du skal eksponere deg for sol eller ikke. Huden bruker vanligvis fra 4 til 8 uker på å bygge opp igjen en sterk hudbarriere. Etter pausen vil huden din være mindre lysfølsom og håndtere solstrålene bedre. Når du starter opp igjen bruken av retinol vil den igjen være lysfølsom.

  Vinterhalvåret er den beste tiden å bruke retinolprodukter med høyere konsentrasjon. Det finnes retinol-produkter som er mildere som kan brukes på vår og sommer – men aldri uten at du samtidig gjør det du kan for å beskytte huden din mot soleksponering.

  Det er også viktig å lytte til kroppen din og justere bruken av retinolprodukter etter behov. Hvis huden din føles irritert eller overarbeidet, er det lurt å ta en pause i retinolbruk og la huden din hvile og reparere seg selv. Det er også viktig å følge bruksanvisningen på retinolprodukter og ikke bruke dem mer enn anbefalt.

  Alle produkter har forskjellige konsentrasjoner og sammensetning. Dersom du har forsøkt retinol men ikke fortsatt fordi den har vært for irriterende for din hud, spør oss om råd.

  Vi har flere retinolprodukter som inneholder DermShield – som reduserer irritasjonen. Er du usikker på hvordan du skal bruke retinol eller om det er riktig for din hudtilstand, ta kontakt med oss. Vi har alltid gratis uforpliktende konsultasjon, men du kan også bare sende oss en epost eller ta kontakt med oss på DM/Messenger.

  Andre gode grunner for å gi huden din en pause fra retinol

  Det kan være lurt å gi huden en pause fra retinol av flere årsaker. For det første kan bruk av retinol over lengre tid føre til at huden blir tørr, irritert og sensitiv. Ved å gi huden en pause fra retinol, kan den få tid til å komme seg og gjenopprette balansen i fuktighet og pH-nivå. Dette kan bidra til å redusere risikoen for bivirkninger og hudirritasjon.

  For det andre kan huden utvikle en toleranse for produktet. Dette betyr at effekten av retinol gradvis kan avta hvis man bruker det kontinuerlig over lengre tid. Ved å gi huden en pause fra retinol kan man øke følsomheten for produktet igjen og oppnå bedre resultater når man starter å bruke det igjen.

  I pausen din anbefaler vi at du prøver andre hudpleieprodukter med aktive ingredienser. Det finnes mange andre effektive ingredienser som kan bidra til å redusere aldringstegn og forbedre hudens tilstand. Den beste hudpleierutinen for å oppnå gode resultater over tid er den som er variert.

  Nå ønsker jeg å slutte med -/ikke starte med retinol – hva nå?

  Hvis du har lest helt hit og har blitt litt skremt av denne artikkelen eller usikker på om retinol er noe du ønsker å starte med, kan vi anbefale at du leser denne artikkelen.

  Der finner du ny oppdatert informasjon om Retinol og om Bakuchiol som kanskje kan erstatte retinol.

  «FÅ GLØD, JEVNERE HUD, MINIMER RYNKER, PORER, OG REPARER OG FOREBYGG MED RETINOL»

  For selv om det er baksider ved bruk av retinol er retinol fortsatt en av de beste og mest effektive anti-age og allround ingrediensene vi har innen hudpleie. En av dem som virkelig kan gjøre en stor forskjell for huden din.

  RELATERTE ARTIKLER

  Lojalitetsrabatt, halv pris på hver tredje behandling

  Vi introduserer Lojalitetsrabatt

  Vi innfører Lojalitetsrabatt! Halv pris (50%) på hver tredje behandling* Etter ti år ønsker vi å forsøke noe nytt og samtidig belønne våre herlige lojaler

  LES MER »

  KANSKJE DU OGSÅ ER INTERESSERT I Å LESE?

  • Alle
  • Anbefalte produkter
  • Antiage
  • Behandling av øyeparti
  • Fillerbehandling
  • Hudbehandlinger
  • Hudpleie
  • Kampanje
  • Medisinske injeksjonsbehandlinger
  • Rynkebehandling
  • Siste nytt fra klinikken
  • Tema: Aldring
  • Tema: Huden din
  Pigmentflekker tips solbeskyttelse
  HudpleiePigmentflekkerSolbeskyttelse

  Solbeskyttelse og tips til deg med pigmentflekker

  Har du en eller flere pigmentflekker, eller områder med pigmentering vil du oppleve at disse gjerne blir tydeligere om sommeren. Solskadet og/eller eldre hud har ...
  LES MER →
  solkrem for fet oljet hud akne
  HudpleieSolbeskyttelse

  Hvilken solkrem skal du velge når du har fet/ oljet hud?

  Plages du med uren hud? Fet hud som blir blank og skinnende? Tilløp til akneutbrudd som gjerne forverrer seg i sol og varme? Da er ...
  LES MER →
  Frøken Dings anbefalerHudpleie

  Revolusjonerende medisinsk foundation som har tatt hele Europa med storm

  Denne foundation har vi hatt hos oss og testet ut på klinikken nå i mange år, og vi kan ikke annet enn å anbefale den ...
  LES MER →

  Vil du vite hvilke produkter og behandlinger som faktisk virker?

  Få først gode tilbud, ekspertråd og anbefalinger for en strålende sunn hud. Artikler som går dypere og produktnyheter. 

  Kom tettere på oss. ♡

  Enkelte nyhetsbrev er personlige fra oss på Frøken Dings. Her deler vi fra livene våre både på og utenfor klinikken.

  Meld deg på vårt nyhetsbrev

  Vi lover å bare sende epost når vi har noe spennende å fortelle. (Vi også hater spam). Du kan melde deg av når som helst.